İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Adaptif Hız Sabitleyici Nedir

Araçlarda Adaptive Cruise Control (ACC) olarak tanımlanan Hız Kontrolü sistemi son zamanlarda araçlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Akıllı sistem donanımlarının da günümüzce hızla yaygınlaşmasından dolayı hayatımıza giren akıllı taşıtlar pek çok anlamda kolaylık sağlamaktadır. Beşeri müdahaleye gerek kalmadan bilgisayar desteği ile donatılmış modeller ve üzerine yerleştirilmiş elektronik sistemler akıllı sistem olarak bilinmektedir. Bunlardan biri de hız kontrolcüsünün (Adaptive) önemi olarak bilinmektedir.

Hız Kontrol Sistemi (ACC) Nasıldır?

adaptif-hiz-kontrol

Araçların yol koşulları ve trafik durumuna göre kullanıcıların istenilen hızlar, hız ayarlama sistemi gerçekleştirilmektedir. Araçların direksiyon sistemine yerleşik konumda olan step motoru, servolar veya hidrolik motorlar sebebi ile araçlar istenildiği şekilde yönlenmektedir. Araçlarda hareket ve durdurma zamanlamasını kullanıcıların belirlediği bir sistem olarak çalışmaktadır.
Araçlarda mevcut olan güvenlik sistemleri, yıllardır gelişerek pek çok kazanın önlenmesinde yardımcı olmuştur. Bu sistemlerde kazaları engellemek için sürücünün hata oranını en aza indirgeyerek güvenli sürüş imkanı sağlamaktadır. Bunun yanında yoldaki seyir halinde olan araç ile arasında kontrollü bir takip mesafesi sağlayan bir algoritma ile güvenilir bir sistem haline gelmiştir. Bu sistemler de otonom sistemler olarak bilinir.

ACC Ne İşe Yarar?

adaptif-hiz-kontrolü-sema

Hız kontrol sistemi olarak adlandırılan Adaptive Cruise Control (ACC) işleminde seyir esnasında öndeki araç ile olan mesafeyi ön tarafta bulunan alıcı radarlar yardımı ile kontrol eder ve kullanıcıya bilgi ekranı vasıtası ile gösterir. Bu mesafe kullanıcılar tarafından manuel olarak da ayarlanabilir ve olası kazaların önüne geçilebilir. Kontrol mesafesi eğer belirlenen mesafeden fazla olduğu durumlarda ise hız kontrolü devreye girer. Bu sayede sürücülerin belirlediği hıza ulaşana kadar aracı otomatik bir şekilde hızlandırır. Eğer aracın önüne başka bir araç çıkar ise aradaki mesafe sürücü tarafından kontrol edilen mesafeden az olacağı için hız kontrolü devredışı kalarak, mesafe kontrolü devreye girmektedir.

ACC’nin Araçlar İçin Önemi

Adaptive Cruise Control (ACC) sistemi, diğer bir adı ile Hız Sabitleyicisi genellikle uzun yolculuklarda araçların en büyük rehberi olabilecek sistemlerden biridir. Kullanıcıya hem konfor hem de kolaylık sağlayan bir sistemdir.
Yolculuk boyunca her zaman aracın hem hızını hem de takip mesafesini kontrol edebilmenizi sağlayan bu sisteme göre; kısa mesafeli yollarda belirli bir şeritte ilerleme ve gaz pedalına düzenli basmak gerekmektedir. Fakat uzun mesafeli yolculuklarda bu işlemler zorlayıcı olabilir. Bu nedenle Cruise Control’ ün araçlardaki önemi ve kullanımı büyük önem taşımaktadır. Bu sistemde aracın hızının belli bir seviyeye sabitlenmesinden sonra sürekli aynı hızda devam etmesini sağlamaktadır.
 


Etiketler: Adaptif Hız Sabitleyici