İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Araçlarda ABS, ESP, EDC, TCS ve BAS Kısaltmaları ve Anlamları

Son yıllarda çıkan araçlarda donanımsal ve yazılımsal pek çok özellik ile ortaya çıkmaktadır. Bu tür araçlar teknolojik olarak oldukça güvenli ve konfor esaslı tasarımlar ile adından söz ettirmeye devam ediyor.
Yeni nesil ve bazı segmentlerdeki araç modellerinin hemen hemen hepsinde, çeşitli kısaltmalar ve işlevleri ile güvenli sürüş için pek birçoğumuz tarafından bilinmeyen donanımlara ve özelliklere sahiptir.
Araçlarda kullanılan bu kısaltmalar kullanıcılar için hem güvenli sürüş hem de işlevsel bir kullanım olanağı sunmaktadır. Kısaca bunlara deyinecek olursak;

ABS (Anti-Lock Brake System) Nedir?

ABS, araçlarda bulunan fren sistemlerinden biri olup kilitlenme karşıtı veya kilitlenmeyi önleyici bir fren sistemi olarak birçok araçta yer alan bir özelliktir. Araçlarda yol veya çevresel şartlarda önlem alma sebebi ile zorunlu olarak frenleme veya ani duruşları sağlayan bir sistem olan ABS sistemi, fazla yükü olan bu araçlarda son derece önemli bir işleve sahiptir. Bu frene sistemine sahip olmayan araçlarda yollardan kaynaklı çeşitli kazalar yaşanabilmektedir. ABS sistemi kilitlenmeyen ve her koşulda yapılabilecek fren anlamına gelmektedir. Bundan dolayı araçlarda ABS sisteminin olması trafik kazalarının önüne geçmede pay sahibidir.

ESP (Electronic Stability Programmer) Nedir?

ESP, elektronik düzenleyici program adı altında aracın denge ve yoldaki seyir kontrolünü düzenleyen, araçların dayanım ve manevra kabiliyetinin en üst düzeyde olmasını sağlayan sistemdir.
ESP’ye sahip olan araçlarda ani fren ve manevralar altında savrulması ve devrilmesi oldukça zordur. D segmente sahip araçların neredeyse tamamı bu sistem sayesinde en güvenli klasmana girmiştir. Araçlarda sürüş desteği adı altında bilinen bu programa göre aracın seyir halinde veya duraklama esnasında aerodinamiği ve mekanik dengesi her şeyin üzerinde olarak planlama yapılır.
Araçlarda güvenlik donanımları içerisinde sistematik bir faaliyet gösteren ESP, göstergeleri ile kullanıcıların uyarılmasını sağlar. Sürücü ve yolcular için hayati derecede önemli bir teknolojik sistemdir. Bu sisteme yardımcı olan bazı bileşenler;

•    Kontrol Ünitesi (ECU)
•    Lastik Hız Sensörü
•    Direksiyon Açı Sensörü
•    Yanal İvme Sensörü
•    Hidrolik Ünite (HCU)

ESP güvenlik sistemi, karlı ve buzlu yollarda aktif olarak çalışmayabilir. Bunun nedeni de aracın savrulma ihtimaline karşı zorunlu olarak aracın durdurulması neticesinde kilitleme sistemine geçilerek yol tutuşunu engelleyebileceği ve hareketsiz bırakabilme tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilir. Bu ihtimalleri önlemek adına olumsuz hava ve yol koşullarında ESP sisteminin devre dışı bırakılması en doğrusu olacaktır.

EDC (Efficient Dual Clutch) Nedir?

EDC, şanzıman ile ilgili bir kısaltmadır. Renault Firmasının üretmiş olduğu çift kavramalı hem yarı otomatik hem de manuel olarak araç kullanımına imkan sağlayan bir şanzıman tipi olarak bilinir. EDC Şanzımanı, ilk kez Fransız firması olan Renault tarafından testleri yapılmış olup, geliştirilmeye devam edilen bir şanzımandır.
EDC, bir şanzıman tipi olup kelime anlamı Verimli Çift Kavrama özelliğine sahiptir. Yarı otomatik bir şanzıman yapısı ile ön plana çıkan bu kavramda tork konvertörü bulunmuyor. Bu nedenle vites değişimi otomatik olarak gerçekleşebilen bir dişli yapısına sahiptir. Motordan almış olduğu güç ile orantılı vites geçişleri sağlayan bir şanzımandır.

TCS (Traction Control System) Nedir?

TCS, araçlarda çekiş kontrolünü ve istenilen yönde ivmelenmesini sağlayan kontrol bazlı bir sistemdir. TCS sistemi yalnızca ABS sistemine sahip araç türlerinde bulunur. Bu sayede TCS sistemli araçlarda patinaj gerçekleşmez. Genellikle büyük bagaj hacimli ve kasaya sahip olan SUV araçlarda bulunan bu özellik, çekişte ve ivmelenmede büyük kolaylık sağlayarak aracın her türlü engebede ve arazide kullanım imkanı verir. Kısaca bu sisteme sahip olan araçlar tüm arazi koşullarına uygun olarak tasarlanmıştır.

BAS (Brake Assist System) Nedir?

BAS sistemi, araçların frenlenmesinde önemli bir destek donanım sistemi olarak karşımıza çıkar. Bu fren sisteminin en basit örneği ABS sistemi olup, frenleme katsayısının maksimum düzeyde olduğu ve acil durum sensörleri ile tasarlanmış bir algoritma ile seyir esnasında fren mesafesinin kısaltılmasında ve anlık tehlike arz eden çeşitli durumlarda aracın kontrollü bir şekilde durmasını sağlayan temelleri esas alan bir sistemdir.

Güvenli ve konforlu araç stoklarımız ile kiralama keyfini bizlerle yaşamanız için önlemleri sizin yerinize biz aldık. KolayFilo Araç Kiralama'nın ayrıcalığını güvenli yollarda elinize alın. Hem bireysel kiralama hem de kurumsal kiralama seçenekleri ile avantajlı fiyatlarla yollara hazır olun.
 


Etiketler: Araçlarda ABS ESP EDC TCS ve BAS Kısaltmaları ve Anlamları