İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Araçlarda Hava Yastığının Önemi

Bir araç satın aldığınızda, ilk dikkat ettiğiniz özellikler ve donanımlar neler olurdu? Bizler ise bu bileşenlerden biri olan “Hava Yastığı Kullanımı ve Önemi” ni sizler için yazımızda derledik.
Araçlarımızda olmazsa olmaz dikkat edilen özelliklerden biri de can güvenliğimiz için kullanılan Hava Yastığı olmaktadır. Son zamanların araçlarda en güvenli olan sistemlerden biri olan hava yastıkları, trafik kazalarında ölümleri %65-70 oranında azaltmaktadır. Bunun sebebi ise ani frenleme ve çarpışma esnasında; araç içerisinde bulunan kişiler için çarpmanın oluşturduğu travmatik etki ve bozukluklar sonucunda gerçekleşen beyin ölümleri ve sinir sisteminde ciddi anlamda zarara yol açan Trafik Kazaları’nın sıkça meydana gelmesinden kaynaklanmaktadır. Bir önceki yazımızda deyindiğimiz “Emniyet Kemeri Kullanımı” ile birlikte Hava Yastığı da trafik kazalarında can kayıplarının önüne geçmede en büyük pay sahibidir.

Hava Yastıkları, araç içerisinde bulunan sensörlerin çalışması vasıtası ile araçta bulunan kişilerin ani frenleme ve kaza oluşumunda kafasını veya uzuvlarını sert zeminlere değil, yumuşak olan esnek yüzeyler içerisinde bulunan hava balonlarına çarpmasını sağlar. Bu sayede can güvenliği koruma altına alınmış olur.

Hava yastıkları, bazı araç modellerinde yalnızca belirlenen yerlerde (2 ön tavan, 2 arka tavan) değil de, ayrı olarak direksiyon simidi içerisinde de bulunmaktadır. Bunun nedeni ise emniyet kemeri takılı olan araç sürücüleri için kaza anında başını direksiyon ve çevresindeki aksamlara çarpması sonucunda ölüm ve yaralanmaları engellemektir.    

Hava Yastığı ’nın Çalışma Adımları

•    Kullanılan araç darbeye maruz kaldığında ani bir şekilde hız kaybeder.

•    Çarpma etkisi sensörler tarafından algılanarak, elektronik olarak ani hız değişimi hesaplanır.

•    İvme-Ölçer darbenin derecesini ölçerek, ilgili araç şiddetli bir kuvvetle karşılaştıysa Hava Yastığı Sistemi (AIRBAG) tetikleniyor.

•    Kimyasal patlayıcı ateşlenerek, hava yastıkları Nitrojen veya Argon ile dolmaya başlar. (15.ms)

•    30-35. Mili-saniye sonrasında dolan Nitrojen Gazı, hava yastığı içerisinden açılan ince delikler vasıtası ile tamamen boşalıyor.

Araç içerisinde hava yastığı olsa bile, sürüş esnasında emniyet kemeri takılmadığı durumlarda da ciddi oranda yaralanma ve ölümler olabilmektedir. Hava yastıkları için “Tamamlayıcı Önlem” olarak değerlendirilmesi de bu sayede mümkün olacaktır.

Hava Yastığı ile Güvenliğiniz İçin Alınacak Önlemler ve İpuçlar

•    Sürücü, direksiyondan en az 25 cm mesafede olmalıdır, direksiyon tutuşu 9-15 kuralı ile sağlanmalıdır.

•    Sürücü koltuğu dik konuma alınmalıdır.

•    Koltuk ayarında direksiyonunuz kafa hizasına değil, göğüs kafesi hizasında olmalıdır.

•    Emniyet Kemeri her zaman ve her durumda doğru bir şekilde takılmış olmalıdır.

•    Hava yastıkları, ön koltukta oturan çocuklar için ölümcül risk taşımaktadır, bunun yerine çocuk koltuklarının arkada konumlanması ve öne dönük olmasında fayda vardır.

•    12 yaşına kadar çocuklar mümkün olduğunca çocuk koltuğunda oturtulmalı, ön koltukta oturtulmamalı. Sürüş güvenliği de esas alınarak emniyet kemeri kesinlikle bağlı olmalıdır.

Hava yastıkları; tasarımsal yapıları itibarıyla ön iki yan ve arka iki köşede konuşlanan bir sensöre bağlı mekanizma ile çalışır, araç içerisinde sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlamak için “Tamamlayıcı Önlem” adı altında bilinmektedir. Emniyet Kemeri ile bir arada çalışabilen bir donanımda olup, tek başına sürüş güvenliği için yeterli olmamaktadır.

Emniyet Kemeri Takılı Değilken Hava Yastığı Çalışır Mı?

Günümüz teknolojisi altında araçların birçoğunda hava yastığı ve emniyet kemeri birbirinden bağımsız çalışıyor. Yine de güvenliğiniz ve trafik kuralları gereğince emniyet kemeri kullanımınıza titizlikle özen göstermenizde yarar vardır.

Bazı yeni nesil araçlarda hava yastıkları, ağırlık-basınç prensibi ile çalışmaktadır. Bu tip otomobillerde hava yastıklarının aktif hale gelmesinin emniyet kemerinin doğru bir şekilde takılı olması, ayakların aracın tabanında olması, sürücü koltuğunun dik konumda olması vb. şartlar söz konusu olmaktadır.
Eğer siz de araç satın aldığınızda veya Araç Kiralama hizmetinden faydalandığınızda sürüş konforu ve can güvenliği için bu yazımızı inceleyebilir, araçlar ile ilgili donanım ve sistemlerin kullanıcı üzerindeki olumlu ve eğitici çeşitli yönlerine tanıklık edebilirsiniz. 
 


Etiketler: Araçlarda Hava Yastığının Önemi