İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Elektrikli Araç Nedir

Araçlar hareket enerjisine göre farklı yakıtlarla çalışırlar. Her farklı yakıt türünde ise çalışma mantığı aynı olsa da sistem birbirinden farklı şekilde çalışır. Bu da aracın yakıt türüne göre performans ve yakıt ekonomisi konusunda birbirine alternatif olarak üretilmiştir. Bu makalemizde bahsedeceğimiz elektrikli araçlar ise adından da anlaşılacağı gibi gücünü yakıt enerjisi yerine elektrik enerjisinden alır ve bu şekilde hareket eder. Elektrikli araçlar içten yanmalı motorların yerine elektrik motoru ismi verilmiş olan bir motora sahiptir.

Çalışma prensiplerine baktığımızda başlangıç noktada araçta takılı olan bataryalardır. Bataryaların amacı aracın elektrik enerjisinin depolanmasını sağlamak ve bu sayede aracın depolamış olduğu enerjiden beslenmesini sağlamak. Araç bu sayede harekete geçer. 

Elektrikli Araba Teknolojisinin Tarihi

Elektrikli araçların teknoloji bilinenin aksine yeni değildir. Bu araçlar ilk olarak 20. YY. ortalarında üretilmeye başlanmış ancak bu dönemde Petrol kontrolü kendi üzerine almış olduğu için o dönemde akaryakıtla çalışan araçlar daha hızlı gelişmeye başlamıştı. Dolayısıyla elektrikli bir araca göre çok daha uygun fiyatlı olan bu araçlar kullanılmaya başlandı ve elektrikli araçların üretimi rafa kaldırılarak beklemeye alındı.

Elektrikli Araba Teknolojisi Kaça Ayrılır?

Elektrikli araç teknolojisine baktığımız zaman burada üretimin birbirinden farklı alternatifler halinde olduğunu görebiliyoruz. Mesela hibrit araçlar ile tam elektrikli olan araçları buna örnekleyebiliriz. Ancak piyasaya baktığımız zaman 4 adet birbirinden farklı eleklikli araç teknolojisi bulunuyor. Bu teknolojileri sıralayacak olursak şöyle belirtebiliriz. 

  1. Hybrid
  2. Plug-in Hybrid
  3. Range Extender
  4. Tam Elektrikli Sistem

​​​​​​​Ankara araç kiralama firması olarak KolayFilo Araç Kiralama olarak bizden talep edilen uzun dönem araç kiralama hizmetinde hangi türde yakıt enerjisine sahip olan araç tercih ediliyorsa o araç temin edilebilir.  Uzun dönem araç kiralamada elektrikli araçların tercih edilmiş olmasının beraberinde getirdiği bir takım avantajlar olacaktır. Örneğin ara sıfır emisyon hacmine sahip olabilir. Daha sessiz motora sahip olan araçlar size konforu tam olarak hissettirecektir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz tam elektrikli sisteme sahip olan araç tahmin edeceğiniz üzere baştan aşağıya elektrikle çalışır. Bu araçlarda kullanılan tek bir motor vardır o da elektriklidir.


Etiketler: Elektrikli Araç