İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Gece Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gece araç kullanmanın özellikle gündüz saatlerine göre daha zor ve risk içerdiğini biliyoruz. Bazı sürücüler ihtiyaç olmadan gece araç kullanmazken bazıları da yolların boş olmasından kaynaklı olarak gece araç kullanmayı tercih ederler. Ancak gece yolun ve etrafın net olarak görünmüyor olması sürücünün dikkatinin dağılmasına neden olacaktır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki gece yaşanan trafik kazaları gündüze oranla daha fazla. 

Peki, nelere dikkat etmeli ve ne önlemler alınmalı

Öncelikle aracınızın farlarını kontrol etmelisiniz. Farlar az aydınlatıyor olabilir bu durumda görüş açınız ve mesafeniz düşecektir. Hava kararmaya başladığı zamandan itibaren farlarınızı açmalısınız. bu sayede başka araçlarında sizi fark etmesini sağlayabilirsiniz.

Karanlıkta karşıdan gelen ya da arkadan gelen araçların hızlarını anlayabilmek pek mümkün olmayacaktır. Bunun için önden ve arkadan gelen araçlarla aranızdaki mesafeyi mutlaka korumalısınız. Hızınızı düşürün ve takip mesafesini açmaya bakın. 

Yorgun ve Uykusuz Olmak

Yorgun ve uykusuz olmak gece araç kullanırken dikkatinizi dağıtacak sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bunun için eğer ki yorgunsanız ve uykusuzsanız kesinlikle araç kullanmamanızı tavsiye ederiz.  Uykusuz olduğunuz zaman konsantrasyon sorunu yaşayacağınız için bu aynı zamanda dikkatinizin de dağılmasına neden olacaktır. Gece yola çıkma zamanlarınızı olabildiğince ertelemelisiniz. Yolda eğer uykunuz gelirse mutlaka aracınızı park edin ve dinlenin.

 Aracınızın far ayarlarını kontrol edin. Bazen siz fark edemeden aracınızın farlarında dengesiz bir dağılım olabilir. Bu da sizin görüş açınızın etkilenmesine neden olacaktır. Eğer aracınızı kullanırken görüşün düştüğünü fark ederseniz en yakın zamanda farlarınızı kontrol ettirmeniz gerekir. Yeni araçları ele alacak olursak onlarda LED ve Xenon farlar bulunuyor. Bu farların helojen lambalardan çok daha parlak ve yüksek kalitede olması daha aydınlık bir görüntü vermesine neden olacaktır.

Aynaları Kontrol Edin

Aynalarınızın temiz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Kirli cam ve aynalar arkadan gelen ya da yanınızdan geçen araçları net olarak görmenizi engelleyecektir. Özellikle ön camın temiz olduğundan emin olmalısınız. Aynalarınıza elle dokunmamaya özen göstermelisiniz.  Aracın gösterge panellerini daha düşük aydınlatmalısınız. Yüksek aydınlatma gözlerinizi rahatsız edeceğinden dolayı bir sure sonra görüşünüzü etkileyecektir.


Etiketler: Gece Araç Kullanımında Dikkat Edilecekler