İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Lastik Kontrolü Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

Araç bakımlarını düzenli olarak yaptırmak gerekir. Bununla beraber lastik bakım ve kontrollerinin düzenli periyotlarda yapılması aracın kullanım ömrünü uzatır. Daha önemlisi ise insan hayatı açısından önem taşır. Arabalar dört tekerin üzerinde gitmektedir aynı zamanda dengesini lastikleri yardımı ile sağlamaktadır. Bu nedenle araç lastiklerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Hava basınçları kontrol edilip bakılmalı ve gerekli durumlarda değiştirilmesi gerekir.

Lastik Kontrolü Önemli Midir?

Lastik kontrolleri ne zaman yapılmalı? Sorusu kişiler arasında sorulmaktadır. Lastik kontrolleri sürüş güvenliği sağlamanın yanında, yakıt tasarrufunu ve araç çekişini de etkiler. Tüm bu durumlar için araç bakımına önem vermek gerekir. Aracın sürüşü sırasında çekiş performansı ile ilgili bir şey hissettiğinizde kontrolleri yaptırmak faydalı olur. Lastik havalarının düzenli olarak bakılması gerekir. Lastik performansı aracın yol tutuşunu önemli ölçüde etkileyecektir. Araca binmeden önce mutlaka araç etrafında dolaşarak lastik havalarına bakmak gerekir. 
“Lastiğin havasının az olması mı gerekir?” diye sorulmaktadır. Lastiğin havasının az olması lastiğe çok yük binmesine neden olacağından çabuk aşınma ve yıpranmasına sebep olacaktır. Aşınma ve yıpranmalara maruz kalan lastikler ise, kazaları ve çarpışma ihtimalini biraz daha kuvvetlendirmektedir.

Lastik Havası Az mı Çok mu Olmalı?

“Lastik kontrolü ne zaman ve nasıl yapılır” başlığı altında merak edilen konulardan bir tanesi de hava oranıdır. Lastiğin havası azaldığında bunu anlamak kolay olmayabilir. Lastik hava basıncını belirli aralıklarda takiben kontrol etmek gerekir. Bunu yapmak için aracın kullanıcı el kitabından veya yetkili bayilerin ilgili web kanalları üzerinden yardım alabilirsiniz. Araçların modeline bağlı olarak bazı yerlerde bu bilgiler bulunur. Genellikle araçlarda; depo kapağı, araç kapısının iç kısmı gibi yerlerde basınç oranları yazmaktadır. Lastik hava basıncının kontrolü için aracın soğuk olması gerekir. Çünkü ısınma nedeniyle basınç yükselir.

Lastik basıncının olması gerekenden az veya fazla olmasının çeşitli zararları vardır. Bu zararlar ise, hayati ve bütçesel bir çok problemleri beraberinde getirmektedir. 

Lastiklerde aşınma meydana gelmesi sonucu kuşkusuz fren mesafesinin kontrolsüzlüğünden kaynaklı bir çok ciddi sorunlara yol açabilir. Hatalı basınç sonucunda araç frenleme süresi uzayacağı için kazalar, çarpışma vs. tehlikeler meydana getirir. Lastik basıncının hatalı olması da sürüş keyfini doğrudan etkileyecektir. Yol tutuşun iyi olmaması, aracın çekişten düşmesi vb. sorunlar yaşanır. Buna bağlı olarak motora aşırı yüklenileceği için yakıt tüketimini de arttıracaktır. 

Araç lastiklerini olması gerekenden fazla şişirmek lastik basıncının ani değişimler gösterebilmesine ve lastiklerin yıpranması veya patlamasına sebebiyet verebileceğinden kaza riskini arttırmaktadır. Özellikle kasisli ve bozuk zeminli yerlerde aracın yolla teması azaltacağından lastik ömrünü kısaltmaktadır.

Lastiğin aşırı şişkin olması, lastik kenarlarındaki aşınmanın artmasına ve kenarlardaki sürtünmeye bağlı olarak çabucak yıpranmasına sebep olur. Böyle bir durumda araçta denge problemleri yaşamanız muhtemeldir. Dengesizlikten dolayı basıncın istenilen düzeyde olmaması, lastik sıcaklığını da arttırmaktadır. Bu nedenle, aracın Periyodik Bakımlarını yaptırdığınız gibi lastik bakımının da düzenli yaptırılması daha sağlıklı olacaktır.

Lastik Kontrolü Ne Zaman Yapılır?

Araç lastik bakımları belirli aralıklarla sezon öncesinde yapılmalıdır. Ortalama ayda bir kez lastik havasına bakılması oldukça faydalı olur. Yola çıkılmadan lastikler gözden geçirilmelidir. Yaz ve kış mevsimine göre farklı lastik kullanımına özen gösterilmelidir. Mevsim geçişlerinde kontrolü ihmal edilmemeli, Uzun yola çıkmadan lastik hava basınçları kontrol edilmeli ve istenilen oranlarda olmalıdır.

Lastik Kontrolü Nasıl Yapılır?

Alanında uzman yetkili servislerde veya özel servis hizmetleri kapsamında uzman kişilerce gerekli kontrol ve test aşamaları sonucunda kontrolleri sağlanır. Problem olup olmadığı tespit edilir.  Lastik yüzeyi gösterge seviyesine kadar aşınmışsa değişim zamanı gelmiş demektir. Bu tespit diş derinliği ölçüm cihazı ile yapılır. Lastik basınç ölçülerinin araç kitapçığı içinde yazan değerler ile karşılaştırılma yapılması gerekir.  


Etiketler: Lastik Kontrolü Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?