İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Şerit Takip Ve Şeritte Tutma Asistanı Nedir?

Şerit takip sistemi güvenlik açısından son derece önemlidir. Bu nedenle pek çok kişi araç alırken Şerit Takip ve Şeritte Tutma Asistanı Nedir? Sorusunu sormaktadır. Bu sistem sayesinde şeridinizden çıktığınız zaman tekrar şeride girmeniz sağlanmaktadır. Bu sistem temelde bu anlama gelse de farklı versiyonları da vardır. Bazı şerit takip sistemleri yalnızca ses ve titreşim ile uyarır. Bazı sistemler ise direksiyona müdahale ederek aracın şeride geçmesini sağlamaktadır.

Şerit Takip Sistemi Ne İşe Yarar?  

Kazaların çoğu yorgun ve dikkatsiz sürücülerin şeritten çıkması sonucunda meydana gelmektedir. Yeni üretilen araçlarda bulunan şerit takip sistemi ile araçların yol üzerindeki seyri izlenir. Aracın şeridinden çıkması durumunda uyarıda bulunur veya arabaya müdahale ederek şerit içerisine girmesini sağlamaktadır. 

Şerit Takip Sisteminin Çalışma Prensibi Nasıldır?  

Şerit takip sistemleri sürücülerin daha güvenilir bir şekilde yolculuk yapmasına yardımcı olmaktadır. Bu sistem sayesinde pek çok olası kaza da önlenmiş olmaktadır. Amerikan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi verilerine göre kazaların %5'lik kısmı sürücülerin aniden şerit değiştirmesi neticesinde meydana gelmektedir. Şerit takip sistemi ile bu nedenle olan kazaların azaltılması amaçlanmaktadır. Bu takip sistemi sürücüler şeridinden çıktığı zaman onları uyarmaktadır.    

Şerit Takip Sistemi Avantajları Nelerdir?    

Şerit takip sistemlerinde araç dışarı çıktığı zaman sürücüler sesli bir şekilde uyarılmaktadır. Hala şeride dönülmediğinde ise sistem aracın yavaşça şeride geçmesini sağlayabilmektedir. Bu durum sürücülerin daha güvenli bir şekilde araç kullanmasını sağlamaktadır. Bu sistemler sayesinde ani şerit değiştirme nedeni ile meydana gelecek kazalarında önüne geçilmiş olmaktadır.   

Şerit takip sistemlerinin doğru bir biçimde çalışabilmesi için yolda boyalı şeritlerin bulunması gerekmektedir. Aracın sensörleri şeritlerin nerede olduğunun tespitini yapmaktadır. Böylece aracın pozisyonunu da sürekli bir şekilde takip etmektedir. Sürücü şeritten çıktığı zaman araç sesli ve titreşimli bir şekilde sürücüyü uyarmaktadır. Bazı sistemler direkt olarak direksiyona müdahale de edebilmektedir. Bu sistemler araç şeritten ayrıldığı zaman aracı yavaş bir şekilde şeridine sokmaktadır.    

Şerit Takip Sistemi Özellikleri Nelerdir? 

Bazı otomobil markalarında hidrolik direksiyon sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemler sayesinde otomobil kontrollü bir şekilde şeridine yönlendirilmektedir. Bazı otomobil markalarında ise şeritten çıkma durumunda fren sistemi devreye girmektedir. Günümüzde üretilen çoğu araçta bu sistemler bulunmaktadır.  

Sistemlerin bir kısmında düşük hızlarda şeritten çıkma olduğunda sistem sürücüyü uyarmaz. Ancak bu sistemlerin hepsinin hatasız olarak çalıştığını söylemek doğru olmaz. Bozuk ve şeritlerin belli olmadığı yollarda ya da hava şartları bozuk olduğu zaman sistemler de hatalar meydana gelebilmektedir. Yoldaki enkaz, sis, kar gibi sebeplerden dolayı şeritlerin algılanmadığı durumlar olabilmektedir.  

KolayFilo Araç Kiralama üzerinden güvenle araç kiralayabilirsiniz. İstediğiniz çeşit ve modellerde araçları bulabilirsiniz. Üstelik Bireysel Araç Kiralama ve Kurumsal Araç Kiralama seçenekleri de bulunmaktadır. Uzun Dönem Araç Kiralama ve Yıllık Araç Kiralama işlemleri de yapılabilmektedir. 


Etiketler: Şerit Takip Ve Şeritte Tutma Asistanı Nedir?