İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Kaza Halinde Yapılması Gerekenler

Trafik koşulları ve kullanıcının dikkatsiz araç kullanımı sebebiyleülkemizde pek çok trafik kazası meydana gelmektedir. Özellikle iki veya daha fazla aracın trafik kazasına karışması, birbirlerine can ve mal kaybına sebebiyet vermektedir.

Bu yazımızda ölümcül olmayan, yalnızca araçlarda ufak dereceli hasarlar için araç sahiplerinin yapması gereken bazı hususlar bulunuyor. Bunlar;

Emniyet Tedbirlerini Alın!

Kaza anında; hafif yaralanmalar ve ufak dereceli hasarlar varsa ilgili bölgede; yaralı veya şokta olan kazazedeler varsa moralini yüksek tutmaya çalışın, kolonya ile kendine getirin. Ağrılı olan bölge varsa buz tutularak ilgili bölge kompanse edilerek ağrı şiddeti azaltılabilir, durumuna göre ağrı yok edilebilir. Bu süre zarfında hasta bilincinin takibi yapılmalı kapalı ise ilk yardım bilgisi olan kişilerden yardım istenmelidir.

Tüm müdahalelerden sonra ilgili kaza mahali çember altına alınmalı, gerekirse dışardan geçişleri engelleyecek şeritler çekilerek bölge koruma altına alınmalıdır. Daha sonra trafik ekiplerine haber verilmeli, olay yerinin adresi eksiksiz olarak bildirilmeli polis veya jandarma çağrılmalıdır. (Alo 155-156)

Olay Mahalinin Fotoğraflarını Çekin!

Ciddi olmayan yaralanmalı veya hasarlı kazalarda, hem hasar tespitinin hem de olay bulgularının sağlıklı olarak değerlendirilmesi için Olay Mahalinin fotoğraflarını çekmenizde fayda vardır. Olay yerinin doğru tespit ve değerlendirilmesine kadar adli bulgulara bağlı olsa da çekilen fotoğraf veya video kayıtlarının da soruşturmanın aydınlatılması için uygun ve güçlü kanıtların oluşturulmasında etkilidir.

Araçlarınızı Tehlikeye Mahal Vermeden Konumlandırın!

Kazaya karışan araçların haricinde yardımcı diğer araçların olay mahaline ve trafik akışına engel olacak park ve manevralardan kaçınılması, mümkünse emniyet şeridine 4’lüleri yakıp ez az 25-30 m uzağına park edilmesi olay yerine müdahale imkanı için daha sağlıklı olacaktır.

Olay Yerine En Az 15-20 m Mesafe Uzağa Reflektörler Koyun!

Olay yerinin kaza sonrasında en önemli güvenlik önlemlerinden biri olan çevresel etkenler ve tehlikelerden korumaktır. Dışarıdan gelebilecek herhangi bir müdahale durumunda bulguların kanıt niteliği zorlaşabilir. Bunun temel şartı ise olay yerinin en az 15-20 m uzağına uyarıcı ve yönlendirici reflektörler konulmasıdır. Reflektörler belirli mesafelerde en az 50 m uzaktan görülebilecek mesafede trafiğin akışını bozmayacak ve tehlike oluşturmayacak şekilde konumlandırılmalıdır.

Kaza Tespit Tutanağı Tutun ve Karşılıklı İmzalayın!

Kaza sonrası gereken önlemler alındıktan sonra fotoğraflar alındıktan sonra Kaza Tespit Tutanağı’nı doldurun, gerekli araç bilgilerini ve hasar durumunu öğrenmek adına karşılıklı olarak tarafların imzalaması gerekmektedir. Ardından belgelerin fotoğraflandırıp sigorta şirketine teslim edilmesi sonucunda, ilgili araç hasar tespiti ve durumu nezdinde incelenmektedir. İnceleme sonucunda hasar kaydı oluşturulup araç sahiplerine bilgilendirme amaçlı dönüş yapılmaktadır.

Kazaya Karışan Tarafların Ehliyet-Ruhsat ve Sigorta Poliçesi Fotoğraflarını Çekin!

Bunun nedeni ise taraflarca uzlaşımı kolaylaştırmak ve doğru tespitlere zemin hazırlayabilmektir. Tarafların alacak veya borç durumlarında tespitin doğruluğunu ve adil dağılmasını sağlamak bu evrakların hazırlanıp eksiksiz olmasına bağlıdır.

Çekilen Fotoğraflar ve Yazılı Belgeleri Sigorta Şirketine Teslim Edin!

Trafik kazalarında iki veya fazla taraflı olarak hasarlı kaza durumunda yapılacak itirazlar veya hasar kaybının tekrar sicile işlenmesi söz konusu olduğunda gerekli istenen belgeler; Olay Mahali fotoğrafları ve Yazılı Belgeler (Kaza Tutanağı, araç tescil belgesi, ehliyet-ruhsat, sigorta poliçesi) dir. Bunlar, sigorta şirketine teslim edilmeli  


Etiketler: Trafikte Çarpışmalı Kaza Halinde Yapılması Gerekenler