İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Uzun Süre Çalışmayan Otomobil Nasıl Çalıştırılmalıdır?

Son zamanlarda Koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasakları ile birlikte araç sahiplerinin araç kullanmamaları ve trafiğe çıkamamaları vs. durumlar sebebiyle aracını uzun süreli park haline bırakma durumları sıklıkla artmaktadır. Bununla birlikte aracınızın yatması sebebiyle oluşan soru işaretlerini çözümlemek için bu yazımızı gözden geçirmenizde fayda var. Yazımızda uzun süreli araç kullanmamış kişilerin aracı için yapması gereken çeşitli önlem ve durumları sizler için derledik ve dikkat edilmemesi durumu için çeşitli hasar veya arıza durumları da söz konusu olmaktadır.

Özellikle sıkça araç kiralama hizmetlerimizden yararlanan ve iş sebebiyle şirket aracı kullanmak durumunda olan araç sahipleri, uzun süreli olarak şahsi aracını park halinde bırakabilmekte, bunun neticesinde çeşitli olumsuzluklar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bunun temel nedenlerinden biri ise iş yükünden vakit darlığı çeken araç sahiplerinin araçlarına yeterince ilgi duymamasından kaynaklanmaktadır.
Bazı durumlar söz konusudur ki; buna bağlı olarak araçlarımızı uzun süre kullanmak istemeyiz. Buna bağlı olarak da araçların uzun süre çalışmaması durumu söz konusu olabilmektedir. Uzun süreli park halinde bulunan araçlar için eskiyen ve tozlardan aşınan bazı parçaları olabilmekte, işlevselliğini kaybetmektedir.

Uzun süreli hareketsiz kalan araçlarda bir diğer problem ise yakıt deponuzun donması, buna bağlı olarak motora bağlı parçalarda çeşitli lekelenmeler ve yakıt emiliminde gecikmelerin meydana gelmesi söz konusu olmaktadır. Bu durumda ise motorunuzun anahtar yardımı ile birkaç defa döndürülmesi gerekebilir. Fakat tam anlamıyla çözülebilmesi, motordaki yağ değişimi ve yakıt deposunun temizliği ile mümkün olabilmektedir.

“Uzun süre çalışmayan araç nasıl çalıştırılmalıdır?” sorusu aracı olan kişilerin merak ettiği konulardan biri olup, çeşitli ve donanımların kontrol edilmesi sonucunda aracın yola çıkılması/çıkılmaması gerektiğini anlamalıyız.
Uzun süreli park halinde fren sistemleri, aks, direksiyon ve şanzıman vs. mekaniksel aksamları bozulabilir veya eski işlevinde çalışmayabilir. 
Bu tür durumlarda yapılması gereken bazı adımlar;

Araç Sıvılarının Kontrolü

Uzun süreli çalışmayan durumdaki araçlarda ilk bakılması gereken yer, araç sıvılarıdır. Bunlar; motor yağı, soğutma sıvısı, cam suyu ve antifriz kontrolleri yapılmaktadır. Araç kış boyunca çalışmaması durumu söz konusu ise yağ ve filtrelerinin değişimi gerekiyor. Bununla birlikte yakıt deposunun da boşaltılması gerekiyor, yakıt haznesinin ve borularının yıkanıp soğutma sıvısının boşaltılarak yenisinin eklenmesi gerekir.

Araç Akülerinin Kontrol Edilmesi

Akü kontrolü, yalnızca uzun süreli hareketsiz kalan araçlar için değil tüm araçlarda yapılması rutin işlemler olmalıdır. Söz konusu durumda akü bağlantılarının kontrol edilebilmesi için bağlantı kablolarının ve uçlarının temizliği yapılmalı, sonrasında kontrolü yapılmalıdır.
Akülerde kontrol işlemleri yapılırken bağlantı kablo uçlarının ve akü kutup başlarının sulu bir çözelti ile temizlenmesi, akü şarj edilmesi ve araca yerleştirilip kullanılması önerilmektedir. Eğer ilgili aracın akü bağlantısı 2 yıl kadar sürede bağlı ve hareketsiz olarak kaldıysa korozyon veya paslanma ihtimaline karşın eski olanı sökülüp yenisi takılmalıdır. Aksi takdirde akü kabloları içerisinde yer alan bakır teller, zamanla iletkenliğini kaybedeceği için akü bağlantısını tam anlamıyla gerçekleyemez ve aracın marş motoruna giden komutlarda gecikmeler olacağından aracı geç çalıştırır. 

Araçta Ateşleme Ekipmanlarının Kontrol Edilmesi

Araçların ateşleme sistemine yardımcı temel iki eleman olan buji ve enjektörlerde 3 ayda bir süre ile kontrollerinin yapılması önerilmektedir. Eğer 3 aydan daha uzun süreli hareketsiz kalmış bir aracınız varsa geçici bir süre ile kullanım olanağı sağlamak amacıyla bujilerinizi yağlamanız ve belli aralıklarla ateşlenmesi gerekmektedir.

Aracın Çalışması İçin Testlerin Yapılması

Yapılan tüm bu kontroller sonrasında aracın hemen çalıştırılmaması gerekir. Motorun ısınması için kısa bir süre rölantide çalışması sağlanmalı, motorun ısınması beklenmelidir. Ardından aracınız çalışır duruma gelecektir. Hava filtresi ve şanzıman yağ seviyesi de kontrol edilmelidir.
Araçta test sürüşünden hemen önce fren ve lastik kontrolleri de ihmal edilmemelidir. Otomobillerin tüm muayene ve kontrol işlemlerinin ardından bulunduğunuz bölgeye yakın bir alanda test sürüşü yapmanız önerilmektedir. Bu sayede araçtaki sorunları tespit edebilir, müdahalesini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
 


Etiketler: Uzun Süre Çalışmayan Otomobil Nasıl Çalıştırılmalıdır?