İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Pratik bilgi köşemizde sizlere bugün aracınızda yakıt tasarrufu konusunda altın değerinde 6 bilgi sunmak istedik.

Bilindiği üzere benzin, dizel ve LPG fiyatlarına gün aşırı zam geliyor. Dolayısıyla araç sürmek artık bir noktada sonra keyif değil insanın huzurunu kaçıranda bir hal oluyor.  Bu nedenle de araçta bir takım tedbirler alınarak yakıtın tasarruflu kullanılması zaruri bir ihtiyacı doğuruyor.

Sizlere 5 adımda anlatacağımız bu önerilerimizi uyguladığınız takdirde ise aracınıza daha az yakıt parası harcayarak daha fazla yol kat etme imkanı bulabiliyorsunuz.

1. Hızınızı sınırlayın!

Araç sürerken en önemli konu kontrolün sizde olmasıdır. Bu nedenle de yakıt tasarrufu yapmanın ilk altın kuralı hızınızı sabit bir sınırda tutmanız. Bunu da hız artırarak değil azaltarak yapmanız gerekir. Unutmamalısınız ki araçta hız ne kadar artarsa yakıt tüketimi de o kadar artacaktır. Bir örnek vermek gerekirse aracınızın hızını 40’tan 80’e çıkardığınız da yakıt tüketiminiz de iki katına çıkacaktır.  

2. Ani frene son verin!

Ani fren de hızlı gitmek kadar çok yaktıracaktır. Yani burada önemli olan konu yavaş, yavaş hızlanıp yumuşak vites geçişleri yapmanızdır. Kısacası agresif bir sürüş tarzına sahipseniz daha fazla fren kullanırsınız bu da aracınızın % 20 oranında daha fazla yakıt tüketmesine neden olur.

3. Aracınızı mümkün olan en yüksek viteste kullanın

Aracınızı her zaman yüksek viteste kullanmayı seçin. Düşük viteslerin yalnızca kalkış için tasarlandığını unutmayın. Çünkü düşük vitesler gücün en fazla olduğu zamanlardır. Belli bir hıza eriştiğinizde ise yakıtınız düşecektir.

4. Klimayı dikkatli kullanın

Klimalar yeni model araçların olmazsa olmazıdır. Ancak araçlarda yakıt için ekstra bir külfet getirir. Seyir halindeki bir aracın klimayla çalışması demek artı % 3 yakıt demektir. Klimayı ne kadar fazla kapalı tutarsanız o kadar fazla tasarruf etmiş olursunuz.

5. Aşırı rölantide çalıştırmaktan kaçının

Aracı çok fazla rölantide çalıştırmamalısınız. Bu durum yakıt harcamasına neden olacaktır. Bu da sıfır kilometre yaparak yakıt tüketimi demektir. Aracı durdurup beklemek rölantide beklemekten daha az yakıt tüketimine neden olur.

6. Gereksiz yükleri çıkarın

Aracınız da fazla yük taşımayın çünkü ağırlık aracın çekiş gücünü düşürecek ve sizde daha fazla gaza basacaksınız. Daha fazla gaza basmak demek ise aracın daha fazla yakması demektir.


Etiketler: Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır